logistiek platform oss
Home > Nieuws > Handelsdelegatie Vietnam - halen én brengen
02 mei 2013
Handelsdelegatie Vietnam - halen én brengen
Begin april bracht het bestuur van het Logistiek Platform Oss (Frank Verhoeven, Eric Nooijen en Christian Heerings) samen met Vietnam Trade International een bezoek aan Vietnam. Dit in navolging van een eerder bezoek van een Vietnamese handelsdelegatie aan Oss oktober vorig jaar.

Vermarkten van producten

Bezoeken aan de Vietnam Logistics Association (VLA) en het Vietnam Logistics Insitute (VLI) alsmede aan de provincies An Giang en Dong Thap toonden aan dat er veel kansen zijn voor de logistiek. De delegatie was uitgenodigd bij verschillende producenten en exporteurs die geïnteresseerd zijn om goederen zoals rijst, thee, koffie, vis, maar ook pedicure- en manicurebenodigdheden naar de Europese markt te brengen. De grootste uitdaging daarbij zit niet zozeer in het transport, maar het vermarkten ervan. Dat brengt vragen met zich mee: waar wil je je op richten en wat is je markt? Consument of groothandel? Verpakt of onverpakt vervoeren? Geconditioneerd of ongeconditioneerd? Als bedrijven beter weten wat ze willen, kunnen ze ook beter worden geholpen, zodat het mes uiteindelijk aan alle kanten snijdt. Ook op het gebied van producten beter of anders verpakken kan Oss nog heel wat ondersteuning bieden.

 

Sector in ontwikkeling

De logistieke sector in Vietnam is volop in ontwikkeling, maar heeft nog flink wat slagen te maken. De infrastructuur is in de basis aanwezig en wordt steeds beter. Duidelijk is echter dat er nog een lange weg te gaan is. Ook distributiecentra (DC's) zijn vaak vrij basaal, nog niet de moderne (geconditioneerde) DC's met stellages en orderpicking die Nederland kent. De havens, zoals in Can Tao en Long Xuyen, bieden veel potentie en veel ruimte. Nu nog voldoende containers om de ruimte mee te vullen... Men kent vaak nog geen vaste lijndienst voor container- en vrachtschepen. Ook hier valt nog veel efficiency te behalen. Het bezoek aan een grote viskwekerij, die maandelijks 30 containers pangasiusfilet naar Europa verscheept, toonde bijvoorbeeld hoe concreet de kansen zijn voor logistiek. De kennis van de processen en mogelijkheden, zoals bevroren opslag, zou nog verder kunnen worden uitgebouwd. In een vervolgfase zou Oss mensen uit Vietnam naar Nederland kunnen halen om verder op te leiden zodat zij uiteindelijk de logistiek in Vietnam naar een hoger niveau kunnen tillen.

 

Dong Thap: Brabantse mentaliteit

In de vruchtbare provincie Dong Thap, een grensprovincie met Cambodja, worden veel producten uit Cambodja overgeslagen voor verder vervoer de wereld in. Officieel zijn overheden in Vietnam op zaterdag gesloten, maar de commissaris van de provincie plus de ambtelijke top was op zaterdag present om de Nederlandse gasten met een warm welkom te ontvangen. Ook Dong Thap heeft redelijk goed voor ogen waar men behoefte aan heeft in relatie tot zaken doen met Europa c.q. Nederland. En net als in Nederland lijkt het er onder de grote rivieren een stuk gemoedelijker aan toe te gaan. Maas en Mekong beginnen ook allebei met een M... De mentaliteit in An Giang en Dong Thap lijkt veel op de Brabantse/Zuid-Nederlandse insteek. Ook hier werd de haven bezocht, onder legerescorte met zwaailicht, omdat de haven van Dong Thap onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie valt.

 

Officiële opening Vietnam Trading Center

In september staat de officiële opening van het Vietnam Trading Center in Oss gepland. Dan zal er hopelijk een weerzien zijn met de mensen uit de Mekongdelta en vele anderen waarmee goede ontmoetingen zijn geweest. Dan wordt ook gevierd dat er 40 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Vietnam en Nederland zijn. Het Vietnamese DC zal tevens (in eerste instantie) een virtuele 'foothold' zijn voor Vietnamese bedrijven, zodat ze geclusterd een hub in Europa hebben. Hiervoor zal de komende maanden nog het nodige werk voor worden verricht.

 

Kortom, een vruchtbaar bezoek met volop kansen voor logistiek Oss.

 

 

Lees ook de nieuwsartikelen:

rss print email


RT @LogistiekNOB: Brabant gooit hoge ogen op internationaal vlak. In de top 10 van beste Europese regio's van de toekomst. Overall en op ec...
16-02-2018 12:03
RT @FRemmen: Ik heb me aangemeld voor Logistiek Vastgoed Nederland 2018. Kom je ook? #LOV18 https://t.co/JYaHPSboxh @Oss_KE @logistiekoss @...
16-02-2018 10:38

logistiek platform oss

1 maart 2018: Plannerscafé Oss Tijdens het Plannerscafé... lees verder >
Scania praat planners bij over ontwikkelingen Tijdens... lees verder >
Duurzaam plannen en serious gaming tijdens het 1ste regionale Plannerscafé... lees verder >

nieuws van de partners

Ad Dollevoet huurder van nog te bouwen dc in Oss... lees verder >
Vos Logistics neemt werkzaamheden Gebroeders Joosten over... lees verder >
Vos Logistics gestart met distributie voor webgigant Amazon... lees verder >

Altijd op de hoogte van het logistieke nieuws uit regio Oss!

via Twitter @logistiekoss of de nieuwsbrief Lees meer

Oss: uitstekend bereikbaar over water, weg en spoor