logistiek platform oss
Home > Nieuws > Scania praat planners bij over ontwikkelingen
10 oktober 2017
Scania praat planners bij over ontwikkelingen
Tijdens het Plannerscafé Oss op 5 oktober presenteerden Wim Laagland en Renko van der Giessen aan ruim 20 planners uit de regio Oss de laatste ontwikelingen binnen Scania. Wat betekenen Autonomous transport solutions en Platooning voor hun werk?

Wim Laagland en Renko van der Giessen vertelden aan de hand van een aantal sheets en twee video's over de inzet van Scania op duurzaam energiegebruik. Laagland: "Met aardgas kun je zo'n 15% uitstoot verminderen maar met ethanol , biogas en HVO loopt dat op tot 90%. Bij Scania geloven we in hybride (combinatie van elektrisch en diesel) rijden voor de toekomst. Dan kan de uitstoot met wel 92% verminderen." Ook elektrisch rijden kwam aan bod. De actieradius is nu nog erg beperkt, maar de ontwikkelingen gaan in een rap tempo door.

 

Van der Giessen: "De wagens van Scania zijn eigenlijk 40 rijdende computers, ze zijn ook alemaal met elkaar verbonden. Er rijdens wereldwijd zo'n 270.000 connected vehicles van ons rond. Dat is vergelijkbaar met 55.000 rondjes op de aarde iedere maand!"

 

De autonomous transport solutions (zelfrijdende trucks) zullen volgens Scania voor transformatie van de chauffeur gaan zorgen. Hij moet evolueren van een chauffeur met passie voor het rijden naar een administratief medewerker met de kenmerken van een accountmanager. Want tijdens het rijden kan een chauffeur straks ook niet-ritgerelateerde klussen doen. Voorbeelden die worden genoemd zijn: aanvaarding van nieuwe transportopdrachten of de registratie van informatie over laad- en losplaatsen.

 

Bekijk hier de video van Scania over Autonomous Transport Solutions

 

Ook Platooning kwam aan bod. Het is een techniek die oprukt in de logistieke wereld waarbij vrachtauto’s elektronisch aan elkaar gekoppeld zijn. De voorste truck bepaalt de snelheid en route. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is. Moeten planners ook naar 'collaborative planning'? Iedereen heeft het idee dat dit niet kan uitblijven, maar eenduidigheid is systemen en openstaan voor vergaande samenwerking worden wel als obstakels benoemd. 

 

Bekijk hier de video van Scania over Platooning

 

Volgende keer bij het Plannercafé aanwezig zijn? Dat kan! Meld je vast aan bij de projectmanager robhermes@logistiekplatformoss.nl 

rss print email


Reusachtige muurschildering op Oss' bedrijf #ViceVersa #LPO-lid https://t.co/eXBHkhpMVt
02-10-2019 13:06
RT @DinalogNews: Heb je innovatieve ideeën over veranderingen in de samenleving door zelfrijdende auto´s en trucks? Zie je synergie in de t...
01-10-2019 12:22

logistiek platform oss

Vetipak wint LPO bowlingcompetitie Op 30 augustus was... lees verder >
Kansen voor XXL logistiek op bedrijventerreinen in de regio onder... lees verder >
16 april: Plannerscafé Oss Tijdens het Plannerscafé... lees verder >

nieuws van de partners

Succesvolle kick-off gezamenlijk Brabants Klimaatprogramma... lees verder >
Leren op de werkvloer bij Vos Logistics en Sligro... lees verder >
Vos Logistics viert IMAGINEVosLogistics100 Op 5 september... lees verder >

Altijd op de hoogte van het logistieke nieuws uit regio Oss!

via Twitter @logistiekoss of de nieuwsbrief Lees meer

Oss: uitstekend bereikbaar over water, weg en spoor